Blog

2020-01-02

Vékonykliens megoldások az informatikában

Ismerje meg a vékony kilens számítógépeket! Biztonságos vékony kliensek átfogó választékát kínáljuk különféle informatikai igényekhez. Hiszen az informatikai vezetőket a világ minden táján ugyanazok a kérdések foglalkoztatják cégük IT infrastruktúrájának kialakításakor:

 • Hogyan tehető biztonságosabbá az IT infrastruktúra?
 • Hogy biztosítható, hogy a felhasználó bárhol és bármikor hozzájusson adatokhoz és alkalmazásokhoz? Ott és akkor, ahol és amikor szüksége van rá?
 • Hogyan lehetséges az üzemeltetési költségek csökkentése?
 • Hogyan irányítható hatékonyan az IT infrastruktúra?
 • Hogyan tarthat lépést a vállalat IT infrastruktúrája a növekvő és változó üzleti igényekkel?

Számos vállalkozás egy PC központú informatikai környezet foglya, aminek nehézkes a kialakítása, bonyolult az irányítása, drága a fenntartása. Megoldást a fenti gondokra egy szerver alapú vékony kliens számítástechtechnikai környezet jelenti! Mik azok a vékony kliensek?

A vékony kliensek úgynevezett solid-state készülékek, diszk és mozgó alkatrészek nélkül, amelyek kapcsolatban vannak egy központi szerverrel néhány elérési szoftver vagy böngésző által. A vékony kliens környezet háttere a következő:

A vékony kliens környezetben az információk hozzáférése különválik az információk feldolgozásától (MEGJELENÍTÉS VIRTUALIZÁCIÓ). Az információ feldolgozása a szerveren történik, az adatok bevitele pedig a felhasználó által a vékony kliens készüléken. Minden alkalmazás a központi szerveren fut, mialatt a felhasználó egység csak annyi számítógépes forrást használ, amennyi szükséges, hogy elérje a szervert. A hagyományos kliens központú PC-alapú (vastag kliens) környezetben az alkalmazások az egyes egyéni PC-ken futnak és az információfeldolgozás helyben történik. Ha ezt figyelembe vesszük, azonnal nyilvánvalóvá válnak a vékony kliensek előnyei:

Lényegesen alacsonyabb üzemeltetési költségek. Merevlemez, hűtőventillátor, floppy és CD drive nélkül, a vékony kliensek jellemzően jóval kisebbek és könnyebbek mint a PC-k. Ez csökkenti a munkahely méretét, és növeli a mobilitást és hordozhatóságot. Költségek: a vékony kliensek lényegesen olcsóbbak a PC-nél, jellemzően egységenként 250-500 dollárral. Tartósság: a vékony kliens olyan konstrukciót használ, ahol hiányoznak a mozgó alkatrészek, nincs karbantartás, vagy részegység csere. A PC-k esetében várható 3-4 éves élettartamával szemben a TC 5-6 évvel rendelkezik. Folyó költségek: a helyi feldolgozás hiánya tekintélyes mértékben csökkenti az energiafelhasználást és költségeit. Az a vállalat, amelyik 300 PC-jét vékony kliensre cseréli, körülbelül 2,000,000 forinttal csökkenti csak az áramköltségeit. Lopás-ellenálló: mivel a szerverhez való kapcsolódás nélkül használhatatlanok, a vékony kliensek kevésbé vonzóak a munkahelyi ‘szarkák’ számára.
Ezek az előnyök csupán a jéghegy csúcsát mutatják. Tekintsük át a vékony klienseket egy vállalati környezetben!

A vállalkozás és a vékony kliens
A vállalatok világszerte kiadásuk közel 60-80 %-át az informatikai kiadásaiknak üzemeltetésre költik el. Az informatikai vezetők legnagyobb kihívása hogy ezeket a költségeket lefaragják anélkül, hogy az hatással legyen a rendszer biztonságára és megbízhatóságára és a felhasználó termelékenységére. Ez nem egyszerű feladat. Egy modern vállatnál jellemzően százak használják az informatikai rendszert. Egy felhasználó-központú PC alapú számítógépes környezetben számos kihívás jelentkezik:

 • A PC-k hajlamosak vírusokkal vagy rosszindulatú szoftverekkel megfertőzödni. Minden PC, amely hálózatba van kötve, potenciális biztonsági kockázatot jelent.
 • A felhasználók érzékeny információkat is tárolhatnak a merevlemezen, kitéve a vállalatot adatvédelmi problémáknak.
 • A hagyományos számítógépek két-három éven belül elavulnak, és a vállalat a javítás és az újra és újra jelentkező upgrade költséges mókuskerekében találja magát.
 • Az informatikusok számára egy rémálom annak a biztosítása, hogy a vállalati hálózatban müködő minden PC engedélyezett szoftverrel fut, frissítve van és kompatibilis. A személyi számítógépeket ma már a felhasználók hackelik. Ez még nagyobb kihívást jelent, ha az IT infrastruktúra nagy és szerteágazó.
 • A fentiekkel összehasonlítva a vékony kliens infrastruktúra biztonságosabb, egyszerűbb és átláthatóbb az üzemeltetése. valamint lényegesen olcsóbb a fenntartása.

Profitáljon Ön is a vékony kliens előnyeiből!

Fizessen kevesebbet az eszközért, hiszen ára kedvezőbb, élettartama hosszabb, és energiafogyasztása kisebb, mint egy asztali számítógépé!

 • Tudja nagyobb biztonságban adatait, hiszen az adatok tárolása és az alkalmazások futtatása központilag történik!
 • Ne féljen többé, hogy számítógépe a legrosszabbkor fagy le, hiszen a vékony kliens technológia alkalmazásakor sosincs rendszerleállás!
 • Menedzseltesse központilag az összes gépét egyetlen rendszergazda által, és takarítson meg jelentős összeget!
 • Kevesebb hulladék keletkezik, így Önnek kevesebb veszélyes hulladék elszállíttatásáról kell gondoskodnia.

Cégünk már több informatikai rendszer kiépítésekor alkalmazta a megjelenítés virtualizáción alapuló vékony kliens technológiát. A FEFO Kft-vel együttműködve sikeresen ki lett építve egy közel 25 vékony kliens-ből álló informatikai rendszer. Az igények és elvárások nagyok voltak a rendszerrel szemben, de rögtön érzékelni lehetett az új rendszer előnyeit. A vékonykliensek nagyon kevés helyet fogalaltak el, mivel közvetlenül a monitorok hátuljára lettek rögzítve (lásd a jobb oldali ábrán). A rendszert ill. a felhasználók munkakörnyezetét nagyon egyszerű karbantartani, mivel mindenki egy központra csatlakozik.
Egy másik esettanulmányunk egy ipari környezetből származik. A könnyű közpotni kezelhetőség ebben az esetben is óriási előny volt, mivel nem kell számítógép karbantartást és helyi telepítéseket/frissítéseket végezni az üzemben lévő gépeken. Elegendő a központi terminál szerveren elvégezni a módosításokat és minden terminálon azonnal érzékelhetővé válik a változás. Továbbá mivel ipari környezetről volt szó ezért kézenfekvő volt számunkra hogy olyan klienseket alkalmazzunk amelyekben nincs mozgó alktatrész (és ezért jóval megbízhatóbbak), és éppen ezért kevésbé érzékenyek az agresszívebb környezeti hatásokra. A FEFO Kft. segítségét ezúton is köszönjük.

Technológia
About admin