Blog

2020-01-02

A kombinációs mérés – avagy körmérleges rendszerek

A körmérleg (=többfejes mérleg) egy gyors, pontos és megbízható mérleges adagoló, melyet előszeretettel alkalmaznak nem csak élelmiszerek csomagolásánál. A többfejes mérleget az Ishida találta fel és tört be vele a piacra még az 1970-es évek elején. Óriási jelentőségű találmány lett az a rendszer, mivel lehetővé vált a különböző súlyú zöldségek gyors és szinte teljesen azonos súlyú csomagokba adagolása.

Tehát lehetővé vált a nagyon nagy szórást mutató anyagok pontos kiadagolása. De hogyan tud a körmérleg ilyen pontos kiadagolásokat végezni? A technológia egyik meghatározó része a kombinációban rejlik. Nézzünk meg egy példát. Vegyünk egy olyan csomagot, amelynek 100 grammosnak kellene lennie. A terméket a körmérleg tetejére juttatják (hordják) ,ahol az anyag szétterül a pufferekbe.(A gyakorlatban az anyag szétterítéséhez a gravitációt, vibrációt vagy centrifugális erőt, míg az anyag körmérlegre juttatásához vibrációs ill. szalagos rendszereket használnak. ) Minden egyes pufferből a kiadagolt termék az alattuk lévő mérőedényekbe kerül, amint egy mérődedény kiürül.

A mérleg számítógépe meghatározza az egyes mérőedényekben lévő termék súlyát, és meghatározza hogy mely mérőedény kombináció tartalmazza a 100g-hoz lekgözelebbi értéket. A körmérleg a kombinációban lévő mérőedényeket kinyitja és továbbítja a csomagolás következő fázisához (például egy csomagoló géphez egy ejtőcsövön keresztül).

Gyakran az előbb említett két szintes edényrendszer mellé egy harmadik szintet is hozzáadnak. Ezt a szintet booster edényeknek is nevezik. Feladatuk hogy a mérőedényben már lemért, de még fel nem használt terméket tárolja, így növeli a számítógép számára elérhető kombinációk számát. Ezzel javítja a sebességet és a pontosságot is.

A jobb oldalon látható egy példa egy 14 fejes mérleg által kiválasztott kombinációra. A példán a cél súly 250g.

Tehát hogyan segíthet a kombinációs mérés a termelékenységben? A korábban problémás termékek is pontosan adagolhatók.

Cégünk is sokat foglalkozott/kutatott már ennek a tecnológiának a megismerésével és előnyeinek felhasználásával. 2006-ban elkészítettünk két szimulációs programot, melyek célja a kombinációs mérés részletes elemzésére irányult. Később bemutató célra használtuk ezeket a szoftvereket. Az egyik programmal lehetőségünk van finoman felparaméterezni egy kiadagolást, majd végrehajtani két egymás utáni “kombinációs kiadagolást”. A másik program viszont a folyamatos működést szimulálja, a paraméterek beállítása után. Így megfigyelhetővé vált számunkra a különböző szórású anyagok hosszú távú hatása a kombinációk pontosságára.

A programokkal párhuzamosan készítettük el a köradagolós rendszerünket, mellyel a különböző anyagok szétterítési/kiadagolási jellemzőit vizsgáltuk (tehát milyen az ideális megoldás az egészen apró és kemény anyagoktól egészen a nagy darab, ragadósabb termékekig). Sikerült megalkotni azt a kiadagoló rendszert, amely a termékek széles palettáját könnyedén tudja adagolni (a korábbi lineáris rendszerű adagolókhoz képest óriási különbség).

Végül elkészítettük a komplett körmérleges, többfejes, mérleges adagolónkat. Tapasztalataink és vevőink tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy ár/tudás tekintetében mindenképpen sikeres terméket sikerült kifejlesztenünk. Rengeteg korábbi problémát tudtunk vele áthidalni, szélesítettük a mérleges adagolóval kezelhető termékek spektrumát.

Technológia
About admin