Blog

2020-01-02

HMI – vagyis az ember gép kapcsolat

Azaz a gép és ember közötti kapcsolattartásért/információcseréért felelős felület (terminál). Az ipari automatizálásban a HMI-k lehetővé teszik a gyors információcserét könnyű használhatóságuknak és kijelzőjüknek köszönhetően. A HMI elsődleges célja, hogy az operátor megfelelően tájékozott legyen a gép állapotáról, illetve szükség esetén változtathasson a gép paraméterein. Természetesen a HMI funkciója kiterjeszthető egészen a termelésfelügyeleti rendszerbe való integrálásig, így lehetővé téve akár távfegyülegyeletet is, adatletöltéseket és -feltöltéseket. Az általunk beépített kezelőtablók a gépek könnyű kezelhetőségét és irányíthatóságát teszik lehetővé. A felhasználható modellek széles skáláját tudjuk javasolni az igényeknek megfelelően (egészen az egyszerű karakteres kijelzéstől a fejlett kommunikációra és információ cserére képes eszközökig).

Alapvetően két típusát lehet megkülönböztetni a HMI-knek:

  • Programozható érintőképernyős temrinálok (színes és szürkeárnyalatos különböző méretben)
  • PC alapú HMI (bővebb információ az informatika oldalunkon taálható)

A termékeinkhez kimondottan az OMRON NS sorozatú érintőképernyős tablóit javasoljuk. Az NS sorozatú család tablói nagy teljesítményűek és kiemelkedő kommunikációs képességekkel (több PLC támogatás) rendelkeznek. Különböző méretű kijelzők közül lehet választani (minőségi hardver, ipari kivitelű IT eszközök, gyors képfrissítés).

HMI programozással már 2001 óta foglalkozunk. Azóta számos egyedi programot készítettünk a tablókra, melyek egyre felhasználóbarátabbá és nagyobb tudásúvá váltak. Az általunk beépített tablókra már előre elkészített modulokat tudunk javasolni az igényeknek megfelelően. A következő modulokat és jellemzőket emelnénk ki:

  • Receptkezelés – Állítsa át a gép paramétereit másodpercek alatt
  • Hibakezelés/Hibanaplózás
  • Szerviz
  • Adatnaplózás
  • Grafikonos kijelzések a könnyű és gyors nyomkövetéshez
  • Mérleg hitelesítés
  • Érzékelők – Inverterek – Szervo Hajtások paramétereinek áttekintése/szerkesztése

A lényeg tehát hogy nem szükséges (a korábbi kezelőpultokhoz képest) rengeteg gombot és kijelzőt kihelyezni a kezelőpultra, az érintőképernyőhöz ugyanis nincs szükség külső billentyűzetre és egyéb külső gombokra és kapcsolókra sem. A tablón megjelenő oldalak teljesen személyre, igényre szabhatók így teljes a szabadság az ideális oldalak és felületek létrehozásához. Természetesen a bővíthetőség szinte határtalan. Integrálható kamerás megfigyelés stb. A következő képeken lehet látni néhány példát egy általunk kiépített rendszeren elhelyezett kezelőpultra.

Technológia
About admin