Blog

2020-01-02

WIFI – Avagy kábelek nélkül

Bár már jó ideje rendelkezésre állnak a szükséges technológiák, a vezeték nélküli hálózati megoldások elterjedése az automatizálásban sokáig váratott magára. Az automatizálási rendszerek vezeték nélküli hálózatra “ültetése” kétségtelenül vonzónak hat: a számottevően ritkább kábelezés és a nehezen megközelíthető helyek egyszerű hozzáférhetősége nyilvánvaló előnyökkel jár. Vannak olyan alkalmazások, amelyeknél a vezeték nélküli hálózatok használata nem csupán alternatíva, hanem az egyedüli lehetőség. Jó példa erre a szűk környezetben, folyamatosan mozgásban lévő, hálózati kapcsolattal működő berendezés, amelynél a tápellátás ugyan megoldható többféle áramszedős csatlakozási elrendezésekkel ez azonban, a megbízható adatátvitelre nem jó megoldás. Igaz ez az automatizált raktárak rakodótargoncáira is, amelyek saját, fedélzeti tápforrással rendelkeznek, és mindenképpen szükséges állandó kommunikációs kapcsolatban lenniük az automatizálási rendszerrel, többek között az útvonal-tervezési adatok és állapotjelentés hatékony kezelése érdekében. Ezek a példák jól szemléltetik, hogy a vezeték nélküli hálózati technológiákra igenis szükség van automatizálási környezetekben.

A vezeték nélküli adatáivitel során közismert probléma a fellépő interferencia. Erre a célra dolgoztak már ki megoldásokat, példaként említhetjük az Omron Electronics vezeték nélküli DeviceNet és ethernet termékeit. Ezek a megoldások a szórt spektrumú átvitel és többutas vétel technikáinak alkalmazásával még az elektromágnesesen problémás környezetekben is megbízható eredményeket szolgáltatnak, miközben a rendszerek közötti, szándékolatlan interakció veszélyét minimálisan tartják. Az OMRON WD30 típusszámú, vezeték nélküli DeviceNet hálózati termékek esetében például akár 1600 bemenet és kimenet hozható összeköttetésbe egyetlen DeviceNet-hálózaton belül, megadva a lehetőséget a legmegfelelőbb hálózati topológia kialakítására.

Az automatizálási alkalmazások vezeték nélküli hálózatainak egyik legjelentősebb ellentmondásos része a reakcióidő lehet. A modern wireless-hálózatok gyorsak, de sebességük még mindig elmarad a vezetékes hálózatokétól, ráadásul gyakran találkozhatunk kisebb, de annál jelentősebb ingadozásokkal a vezeték nélkül továbbított jelek időzítésében, különösen erős interferenciás környezetben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a raktárban automatikusan működő targoncák felé az útvonal-továbbításra a vezeték nélküli hálózat ideális, azonban kevésbé megfelelő például egy indexpontját elérő meghajtóelem azonnali és pontos megállításához.

Bár cikkünkben a fő téma a WIFI (mely a vezetékes LAN leváltására használható és ilyen rendszer például a vezeték nélküli DeviceNet) más lehetőségek is léteznek a célra az automatizálásban. Megemlítenénk a kimondottan a rövid távú adatátvitelre alkalmas Bluetooth rendszert is. Egy egyszerű, Bluetooth-on keresztüli PLC-összeköttetéssel például az eszköz a tárolószekrény felnyitása nélkül programozható és megfigyelhető, még a berendezés vezérléséhez sem feltétlenül kell a helyszínen tartózkodni. Vagy olyan esetekben is tökéletes megoldás lehet amikor egy megosztott, több PLC-s vezérléssel rendelkező gépsornál a vezérlők közötti kommunikációt szeretnénk megoldani. Ilyen alapú rendszert már készítettünk. A rádiós megoldás lehetősége azért vált szükségessé számunkra abban az esetben, mert a vezérlők közül az egyik folyamatos mozgásban volt, így a kábelezés szóba sem jöhetett. Tapasztalatunk maximálisan pozitív, a bluetooth-os kommunikáció kifgástalanul működik.

A vizualizáció (HMI) és SCADA szoftverek segítségével a világ bármely részén tartózkodó felhasználó számára adott a lehetőség a teljes gyáregység vezérlésére, teljes transzparenciával a PLC-kre, hajtásokra és egyéb elemekre nézve. Lényegében a távoli felhasználó ugyanazokkal a lehetőségekkel és jogosultságokkal rendelkezik, mint az a helyi, aki közvetlenül a berendezés vagy a vezérlőpanel mellett tartózkodik. A távoli hibakeresés és karbantartás tehát nagyon is valóságos és igencsak költséghatékony, jórészt azért, mert a helyi látogatások száma jelentősen csökkenthető, vagy akár teljes egészében mellőzhető. Ennek értelemszerűen akkor a legnagyobb a jelentősége, ha a karbantartás tárgya a Föld túlsó felén található. A távoli hozzáférés megvalósítható akár vezetékes, akár vezeték nélküli internetkapcsolattal rendelkező számítógéppel, az igazán érdekes lehetőség azonban az, ha a vezeték nélküli kapcsolódás lehetősége a helyszínen, az automatizálási környezetben is adott. Ez könnyen megvalósítható, ha az ethernetkompatibilis vezérlőket WiFi routerrel hozzuk összeköttetésbe. A vezeték nélküli ethernet-hozzáférési pontok ipari védettséggel rendelkező változatai (pl. az Omron WE70 modellsorozat) kiválóan megfelelnek automatizálási környezetbe. Ilyen felállás mellett egy WiFi-kompatibilis laptoppal rendelkező mérnök a telephelyen jártában-keltében bármely automatizálási berendezéshez csatlakozhat a WiFi-hálózat lefedettsége alatt, legyen bárhol is. A parancsok kiadását és hibakeresést jelentősen leegyszerűsíti egy ilyen hálózati szervezés, különösen nagyüzemekben, amelyekben a vezérlőpanelek igen nagy távolságra is elhelyezkedhetnek az általuk vezérelt egységektől. A mérnök számára adott a lehetőség például egy beavatkozó előtt állva az üzem bármely pontján utasítást adni a vezérlőrendszernek a beavatkozó áram alá helyezésére vagy áramtalanítására és működési helyességének ellenőrzésére. Ehhez analóg módon a vezérlőrendszer közvetlenül küldhet jelentést a mérnök laptopjára a szenzoroktól vett helyes jelekről vagy azok hiányáról.

Az automatizálási rendszerek számára a vezeték nélküli technológia nagy lehetőségeket rejt: lehetővé teszi megbízható adatkapcsolatok létrehozását ott is, ahol más alternatívák nem állnak rendelkezésre, valamint a világ bármely pontjáról hozzáférést nyújtanak az automatizálási berendezésekhez mobiltelefonról vagy laptopról is. Amint láthattuk, rendkívül hatékony eszközei lehetnek az automatizálási rendszer gyors beindításánál és hibakeresésnél is.

Természetesen nem csak az ipari automatizálásban alkalmazható vezetéknélküli kommunikáció. A cégek informatikai IT rendszerének kiépítésekor rengeteg probléma áthiadalható, vezetékek nélkül kommunikáció megvalósításával. Gyönyörűen megoldhatók az olyan jellegű problémák, amikor a telephelyek egymástól távol vannak, és nem lehetséges vagy nagyon költséges a vezetékes kapcsolat kiépítése. Ilyenkor nagyon költséghatékony megoldásnak bizonyulhatnak a mai intelligens vezetéknélküli elérési pontok a megfelelő antennákkal. Lent egy általunk tervezett és kivitelezett informatokai hálózat topológiája látható. A két telephely vezetéknélküli kapcsolattal lett összekötve, továbbá a WIFI képes eszközök is könnyedén csatlakozhatnak a LAN-ra.

Technológia
About admin